Covid-19 vaccination

Det er de nationale myndigheder, der beslutter, hvornår de forskellige patientgrupper bliver inviteret til vaccination, og vi har, som det er nu, ikke indflydelse på dette.

Du får indkaldelse som brev i din e-Boks eller postkasse, når det er din tur til at blive vaccineret, eller hold øje med ændring i retningslinjer, se mere her: Retningslinjer vaccination

Se kort over vaccinationscentre, liste over praktiserende læger og apoteker, der tilbyder Covid-19 vaccination:

Vaccinationssteder

Covid-19

Smittespredning sker primært via person til person-smitte – hovedsageligt ved direkte kontakt ved dråbespredning fra nys eller hoste eller indirekte kontakt (f.eks. via sekret på hænder).

Bestilling af Covid-19 podning PCR-test :
Coronaprover.dk

Hvis det drejer sig om et barn under 2 år, eller du føler dig så syg, at du har behov for en sundhedsfaglig vurdering, skal du kontakte os telefonisk, inden du bestiller tid til coronatest. Hvis det er efter kl. 16 eller i weekenden skal 1813 kontaktes. 

Information fra myndighederne:
Vigtig information om Covid-19
Coronasmitte.dk
Statens Serum Institut

Corona prøvesvar
Du skal du bruge NEM-ID, når du logger på Sundhed.dk, via nedenstående link.
Covid-19 prøvesvar

Feber og smerter ved virusinfektion i luftvejene – hvilken håndkøbsmedicin kan du vælge?
Personer med milde symptomer kan selv lindre symptomerne efter behov med forskellige typer håndkøbsmedicin. Midlerne kan lindre symptomerne, men de forkorter ikke sygdommen.

Mange virusinfektioner i luftvejene, inkl. coronavirus, influenza og forkølelse, kan give symptomer som ondt i halsen, muskelsmerter, hovedpine, tør hoste og feber.

Muskelsmerter og hovedpine kan forsøges lindret med paracetamol (f.eks. Panodil, Pinex, Pamol). Mod de fleste svage smerter, inkl. symptomer ved virusinfektion i luftvejene, anbefales det at bruge paracetamol frem for smertestillende medicin som NSAID (f.eks. Ibuprofen som sælges under handelsnavne som Ipren, Ibumetin og Ibuprofen).

Hvis du allerede, på grund af smertebehandling af anden sygdom (f.eks. leddegigt), er i behandling med et NSAID, og oplever symptomer på virusinfektion i luftveje, kan du også skifte til paracetamol. Hvis dette fører til, at du ikke er smertedækket, kan du tage kontakt til din læge.

Ved feber
Ved feber anbefales paracetamol også frem for et NSAID. Ved feber bør paracetamol tages regelmæssigt for at undgå ubehagelige svingninger i temperaturen. Brug lægemidlerne i kortest mulig tid og i lavest mulig dosis. Og ikke mere end den anbefalede dosis. Mængden i én håndkøbspakke vil ofte være tilstrækkelig til et helt sygdomsforløb.

Ved ondt i halsen
Ondt i halsen kan desuden forsøges lindret med smertestillende sugetabletter eller bolsjer, f.eks. Strepsils, Zyx eller Hexokain. Effekten er dog formodentlig i samme størrelsesorden som almindelige halsbolsjer, der ofte er billigere. Vi anbefaler ikke håndkøbsmedicin til tør hoste, da det som regel har meget begrænset virkning.

Drik rigelig væske
Det er vigtigt at drikke rigeligt med væske, særligt hvis man har høj feber.

Personer, der oplever forværring af symptomer, vejtrækningsproblemer, eller som er syge over flere dage, bør kontakte læge telefonisk. Det er vigtigt ikke at møde op i venteværelset, da man kan smitte andre.